Jurnal de calatorie - 3.

ultima zi de august a insemnat vizitarea manastirilor din nordul Moldovei. prima a fost Sucevita, care nu are nimic impresionant. apoi, am ajuns in comuna Marginea, renumita pentru ceramica. a fost frumos sa-i vedem la lucru pe olarii ce pareau atat de dedicati, atat de pasionati. m-au ambitionat sa fac ceea ce-mi doresc, sa ajung sa lucrez ceea ce-mi place.
manastirea Putna, urmatoarea, m-a lasat fara cuvinte. faptul ca acolo se afla mormantul lui Stefan cel Mare m-a emotionat. daca Agapia este frumoasa pentru pictura, Putna este speciala pentru istoria care pluteste in aer. citatul de la intrarea in manastire descrie perfect ceea ce se simte acolo :

"La Putna ar trebui sa venim in fiecare an, ca sa nu uitam sa plangem romaneste."

tot aici, se afla si o sculptura a lui Eminescu, pentru ca se spune ca el a aparat si a iubit ortodoxia ca prima valoare a spiritualitatii neamului.

in cateva cuvinte, este una dintre manastirile care trebuie vazute macar o data in viata!
drumul a continuat spre Moldovita, unde singurul element diferit, special, este bustul lui Petru Rares, ctitorul acestei manastiri. in rest, este obisnuita.

marti, prima zi din septembrie ne-a intampinat cu vreme buna. am fost pana in Barsana, la manastirea despre care se spune ca intruchipeaza raiul pe pamant. este intr-adevar frumoasa, dar este si cea mai noua si lucrul asta poate fi un avantaj. este foarte mare si mi-a dat senzatia ca as putea trai acolo, fara sa ma plictisesc. 
drumul spre casa a fost incantator, muntii Rodnei oferind peisaje de neuitat.


P.S.: azi : Coldplay - The scientist. pentru ca se potriveste in ultimele zile.

sweet dreams!

Comentarii

Trimiteți un comentariu