1 Decembrie.

Constanta, 01 decembrie 2009,

Draga Române,

azi e ziua ta. sunt sigura ca sarbatoresti, oriunde ai fi, intr-un mod cat mai apropiat de traditie. dar, chiar iti pasa? o singura zi pe an, la inceput de iarna, te bucuri ca esti român, petreci si-ti spui "la multi ani". dar, oare, chiar iti pasa?
injuri, denigrezi si ti-ai dori sa pleci din tara asta. nu-ti plac oamenii de la putere, dar nu faci nimic sa schimbi acest lucru. nu-ti place haosul din tara, criza care ia amploare, simti ca tara e pe marginea unei prapastii, gata sa cada, dar nu incerci sa o salvezi. spui ca nu vezi lumina de la capatul tunelului. poate ca tu esti acea lumina, tu esti schimbarea care se vrea in tara. de ce sa pleci, de ce sa-i bucuri pe altii cu ce poti, cu ce stii, cand poti fi de folos tarii tale? pentru ca România e tara ta. pentru ca sunt atatea lucruri bune in spatiul carpato-danubiano-pontic. pentru ca suntem stapanii atator minuni. de exemplu, ai fost vreodata in Maramures? ai vazut vreodata frumoasele peisaje, mirificele zone ale Moldovei? ai parcurs vreodata Transfagarasanul? ai vazut cati turisti straini vin in tara noastra si sunt incantati de locuri, de oameni, de traditii? pentru ca unii oameni inca sunt cumsecade si se bucura de oaspeti si stiu sa-si puna tara in valoare. pentru ca unii oameni inca sunt mandri ca sunt români, ca s-au nascut aici si nu-si iau in batjocura traditiile. pentru ca noi, românii, desi oameni veseli si cu simtul umorului, suntem prea mandri, vrem prea multe si nu ne multumim cu putinul pe care-l avem. daca se poate spune "putin", caci istoria tarii noastre ne demonstreaza ca ar trebui sa fim harnici, puternici, viteji, cel putin jumatate din cat au fost inaintasii nostri. altfel cum dovedim ca suntem români?
ar trebui sa ne pretuim fiecare centimetru patrat din tara si sa il pastram la loc sfant in suflete noastre. ar trebui sa incercam sa schimbam tara asta in bine, daca tot strigam sus si tare ca nu suntem multumiti. ar trebui sa ne pastram integritatea, sa luptam pentru a salva respectul pentru tara. de ce plecam capetele cand suntem vorbiti de rau prin celelalte mari state? de ce nu ne aparam, mutand problema de la particular la general? pentru ca ne e mult mai simplu sa ne amestecam in multime si sa parem indiferenti. e mult mai simplu sa iti vezi de treaba ta, fara sa ai de luptat, dar cu un gust amar.
putem schimba. toata puterea sta in noi. ne mai trebuie putin curaj si un sut in fund, care sa ne dea avant. cu zambetul pe buze, cu ochii limpezi si cu inima curata, putem trai frumos chiar si in mica noastra tara, de la malul marii Negre.

la multi ani, bai române. pretuieste-ti tara!

cu drag si respect,
o românca get-beget.


P.S.: astazi : Nicolae Furdui Iancu - Noi suntem români, pentru ca e ziua noastra, ziua României.

have an amazing day!

Comentarii

Trimiteți un comentariu