Nedreptate.

"Nedreptatea o facem nu numai cand nu dam cuiva ceea ce i se cuvine, ci si cand ii dam ceea ce nu i se cuvine." [Ioan Slavici - "Opere"]

afirmatia lui Ioan Slavici pune in lumina comportamentul pe care il avem fata de persoanele din jurul nostru, atitudinea pe care o afisam zilnic. suntem oameni cu totii, predispusi greselii si ne lovim deseori de situatii dificile, in urma carora putem comite unele nedreptati.  si nedreptatea are doua parti afectate: prima reprezentata de cel care nu primeste ceea ce i se cuvine, intr-o cantitate echivalenta cu meritul, si a doua parte reprezentata de omul pe care, de cele mai multe ori, il interpretam gresit si ii oferim ceva intr-o cantitate pe care noi o consideram potrivita.

de exemplu, in iubire, ii poti oferi toata dragostea unei persoane care nu apreciaza, care nu merita sau nu-ti impartaseste sentimentele, in timp ce o alta persoana, care are sentimente pentru tine, nu primeste decat indiferenta si, uneori, o simpatie cu care nu se multumeste. imagineaza-ti cum se simte cel caruia nu-i este implinita dragostea. dar asta e numai un exemplu; cate alte nedreptati nu comitem cu totii, zilnic. de cate ori n-ai fost interpretat gresit de un profesor? de cate ori n-ai fost nedreptatit de unul dintre parintii tai, cand, desi fratele tau facea ceva rau, tu plateai? n-ai avut niciodata o iubire imposibila, in timp ce umarul pe care plangeai simtea ca esti sufletul lui pereche? sau tu, nu ai fost niciodata in situatia de a sprijini un prieten care trecea prin momente dificile cu persoana iubita, cu toate ca, pentru el, tu simteai mai mult de o simpla amicitie? nu a fost deloc usor, nu? 

aceste nedreptati pot fi comise constient sau inconstient, dar nu asta conteaza, pentru ca rezultatul este acelasi: persoanele din jur, partile afectate, se simt ranite, jignite. in conditiile in care ne dam seama ca suntem pe punctul de a comite o nedreptate, e bine sa ne luam putin timp de gandire, sa reflectam asupra celor doua parti si asupra meritului lor. poate ca, uneori, putem schimba ceva. 
nu e deloc placut sa fii nedreptatit si, vorba ceea: "ce tie nu-ti place, altuia nu-i face".


P.S.: azi : Animal X - Nisip purtat de vant. pentru ca o ador.

have a warm night!

Comentarii

Trimiteți un comentariu